lördag 10 juli 2010

Midsommarmat

Midsommar är förstås förbi för länge sen, men jag måste bara få visa en del av den goda mat vi lagade och åt denna dag!


Till förrätt blev det toast, skagen och en enkel men ack så god med gräddfil, rom och rödlök.

Därefter hade vi hjälpts åt att laga buffe med massa gott, så mycket att allt inte rymdes på tallriken!


Silltårta, smörgåstårta, räkor, ägghalvor med kaviargrädde och andra med majonnäs och nyskalade räkor, parmaskinka, nubbesallad, kycklingvingar, snittar, tacotårta och fräsch melon.

Till efterrätt åt vi glass med grädde, maränger och hemkokt kolasås.

Här kommer recept på en del av det som stod på menyn.

Nubbesallad

Du behöver:

3 dl gräddfil
200 g matjessill + spad efter smak
6 potatisar
Röd lök (går även bra med purjolök)
2 msk kaviar
1 msk senap
Dill

Gör så här:

Koka potatisen och skär den i bitar när den svalnat. Hacka matjessillen i mindre bitar. Blanda alla ingredienser utom potatisen. Rör ner potatisen lite i taget så den inte blir för torr. Låt gärna stå någon timme innan servering så smakerna hinner blomma ut.

Snittar

Du behöver:

200 g philadelpia ost
Pepparrot, riven på tub eller pepparrotskräm, också på tub
Hamburgerkött
Mjukt tunnbröd

Gör så här:

Blanda pepparrot med philadelphia. Det behövs inte mycket pepparrot, smaka dig fram. Hacka hamburgerkött och blanda i. "Smöra" ut ett lager på mjukt tunnbröd och rulla ihop. Skär snittar.

Kolasås

Du behöver:

50 g margarin
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 msk kakao
½ dl sirap
½ dl vispgrädde

Gör så här:

Mät upp alla ingredienserna i en kastrull och koka upp. Låt sedan koka i 4 minuter. Kokas den längre blir det kola av det. Servera till vaniljglass medan den fortfarande är lite varm.

Denna kan sedan ställas i glasburk i kylen. Den stelnar då lite och kan då skopas över i en mugg och värmas lite lätt i micron nästa gång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar